Boligområdet Rosenhøj i Viby Syd er ét af tre almene boligområder, der i dag er blevet nomineret til Jubilæumsprisen for Danmarks bedste almene renoveringsprojekt. Jubilæumsprisen uddeles for første gang for at markere RENOVER prisens 5 års jubilæum.

I februar 2014 tog rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz det første spadestik til den omfattende renovering af Rosenhøj. Et alment boligområde med 840 boliger, der danner rammerne for ca. 2.200 beboere. Om få uger er renoveringen gennemført og omdannelsen af det store boligområde har været så markant, at hverken bygninger og friarealer fremstår, som da renoveringen blev påbegyndt.

Rosenhøj er blevet til Nyt Rosenhøj

Det nominerede renoveringsprojekt – Nyt Rosenhøj – er et eksempel på, hvordan et nedslidt boligområde kan løftes til et attraktivt boligområde gennem en helhedsorienteret renovering og omdannelse. Sammen med den nødvendige fysiske renovering af 27 blokke er der skabt et stærkt område- og identitetsløft, hvor der er fokus på infrastruktur med nye boliggader og stisystemer, kvartersdannelser og identitetsskabende elementer som fælles gårdhaver, nye facadebeklædninger og nye vejnavne.

Beboerne i Rosenhøj har været med hele vejen. I maj 2011 gav de deres fulde opbakning til det renoveringsprojekt, der har betydet, at 100 familier har fået et nyt sted at bo, da deres bolig blev ombygget eller nedrevet, mens resten har boet i deres bolig under renoveringen. Beboerne har taget aktiv del i løsninger af bl.a. ventilation, indretning af friarealer og valg af navne til to nye kvarterstorve og de har ikke mindst fået en hverdag til at fungere, mens Rosenhøj har været en byggeplads.

Jubilæumsprisen anerkender og hylder de almene boliger

I år uddeles RENOVER prisen for 5. gang og Realdania og Grundejernes Investeringsfond, der står bag prisen, ønsker i den forbindelse at anerkende og hylde de almene boliger ved at uddele en særpris, nemlig Jubilæumsprisen. En pris, der skal være med til at bringe de gode eksempler på almene renoveringer frem i lyset – og hylde Danmarks bedste almene renoveringsprojekt.

“Det er et meget stort skulderklap, at Nyt Rosenhøj er blandt de nominerede projekter. Arkitekternes visioner og beboernes opbakning har været altafgørende for renoveringen og vi glædes alle dagligt over resultatet”, udtaler Boligforeningen Århus Omegns direktør Leif Jensen.

Et valgkollegium bestående af 70 udpegede personer fra byggebranchen skal nu ved anonym afstemning finde vinderen af Jubilæumsprisen, der afsløres og kåres ved den store Renoverprisfest i København torsdag den 31. august 2017.

Foto: Nye facader, nye boliger, nye gader og friarealer, der fremmer identitet og fællesskaber er kendetegnede for Nyt Rosenhøj

PRESSEMEDDELELSE, Boligforeningen Århus Omegn, Juni 2017