Jeg elsker at være kvinde

"Jeg har arvet min fars personlighed," siger Maria Arianfar.

Af Rosita Ahmadian

Borgerportalen har besøgt Maria Arianfar, som for nylig blev kåret som årets ildsjæl ved en nytårskur på Det Boligsociale Fællessekretariat. Hun deltager som frivillig ved en lang række aktiviteter både i Viby, Vestbyen og andre steder. Fornylig holdt hun et foredrag i Ravnsbjergkirken om præstestyret i Iran og sine egne livserfaringer.

Hendes lejlighed i Åbyhøj er indrettet i persisk/dansk stil. Selv om Maria havde meget travlt med at lave mad til de ældre, som hver torsdag samles i Hasle for at være sammen med andre fra deres hjemland, tog Maria godt imod os og tog sig tid til at fortælle om sig selv og sit liv i Iran og Danmark.

Jeg har arvet min fars personlighed
”Jeg blev født i en stor familie med seks børn i det sydlige Iran, Gorgan - jeg er nr. 3 i rækkefølgen,” siger Maria og kaster et blik på billedet af sine forældre.

”Min afdøde mor var, ligesom de fleste andre kvinder i Iran, hjemmegående, mens min far var en veluddannet militærmand – jeg har arvet hans bestemthed og viljestærke personlighed.”

”Da jeg var ca. ni år gammel, kom præstestyret til magten i Iran, derfor nød jeg ikke teenage-årene på samme måde som mine storesøstre, da jeg skulle bære tørklæde og passe meget mere på min opførsel, selvom vi ikke var så religiøse,” siger Maria og fortsætter med et glimt i øjet: ”Det forhindrede os dog ikke i at pjatte ligesom alle andre unge.”

Maria understreger, at teenagealderen i Iran ikke er sammenligneligt med teenagealderen i Danmark, da man som ung ikke har mulighed for at gøre de ting en teenager normalt vil gøre og siger: ”I mit land er man enten barn, eller også er man voksen med en del ansvar.”

Pigerne har ifølge Maria større ansvar i forhold til drenge, da de også skal værne om familiens ære.

Jeg begyndte at lære dansk fra den første dag
”Jeg valgt at forlade Iran i 1993, da min familie blev udsat for chikane fra regeringens side, fordi mine storesøstre var politisk aktive i kampen mod regimet – det medførte også, at min far mistede sit arbejde,” siger Maria, som i dag er glad for at være i Danmark.

”Jeg begyndte allerede at lære dansk fra den første dag,” siger Maria, der bl.a. har arbejdet som tolk, og fortsætter: ”Jeg ønskede at kunne kommunikere med de folk, som jeg skulle bo iblandt”.  Efter at have gået på sprogskole og have lært at tale dansk, startede Maria sit liv som aktiv medborger i Danmark, hvor hun bl.a. har været med til at starte mange forskellige projekter, herunder Kvindehuset i Viby, og har arbejdet mange forskellige steder både lønnet og som frivilligt.

”Jeg elsker at være kvinde og er imponeret over det, kvinder kan yde,” siger Maria, der har sat sig som mål at udvikle sig og lære så meget som det er muligt.

Udnyt din tid så godt som muligt
”For nogen kan det virke latterligt, at jeg f.eks. bruger min tid på at lave mad til 70 ældre mennesker, men jeg vil gerne bidrage med noget – jeg gider ikke bruge min tid på at se fjernsyn,” siger Maria, der mener, at frivilligt arbejde er med til at give hende selvtillid og glæde.

Maria beskriver sig selv som en hård og egoistisk person i den forstand, at hun forventer, at alle kvinder har lige så meget krudt i sig som hende selv. Marias budskab til kvinderne er at være taknemlige over at være blevet til, være positive, se fremad og udnyt tiden så godt som muligt.

Læs også om Maria Arianfar som årets ildsjæl