Fra advokat til pædagogmedhjælper

"Jeg vil gerne udvikle mig og lære noget nyt til det sidste øjeblik af mit liv,” siger Faride Mansour

Af Rosita Ahmadian

I en lys og hyggeligt indrettet lejlighed i Rosenhøj tager den 40-årige afghanske kvinde Faride Mansour med et stort smil imod os. Her har hun boet sammen med sin mand og deres fire børn siden 2005.
Vi bliver inviteret ind i stuen, hvor Faride har afghansk te klar og har dækket bordet med afghanske lækkerier. Men inden Faride sætter sig på sofaen for at fortælle om sin baggrund og sit liv i Danmark, tager hun afsked med sin mand, som er på vej til arbejde. Farides mand er læge på Horsens sygehus. Selv er Faride uddannet advokat fra Afghanistan, men hun fortæller, at hun kun nåede at arbejde som advokat i tre måneder, inden Talibanere overtog magten i Afghanistan, forbød kvinder at arbejde og at færdes uden for hjemmet og ændrede på den afghanske lovgivning.

”Talibanere kunne ikke lide højtuddannede folk”
”Jeg har altid haft lyst til at arbejde som advokat. Selvom det var hårdt, så klarede jeg uddannelsen meget godt. I løbet af de fire år, som uddannelsen varede, nåede jeg at blive gift med min mand, som var overlæge på det tidspunkt, og at få tre børn. Fremtiden så meget lys ud. Men tingene ændrede sig meget hurtigt og drastisk, da talibanere kom til magten. Talibanere kunne ikke lide højtuddannede folk og skabte problemer for dem. Dette fik os til at vælge at flygte fra Afghanistan,” fortæller Faride, som har været i Danmark i ca. ni år.

Ked af at se ældre mennesker dø
”Efter ankomsten til Danmark gik jeg i gang med at lære det danske sprog. Til min skuffelse fandt jeg ud af, at jeg ikke kunne bruge min advokatuddannelse i Danmark, og at jeg var nødt til at starte helt forfra. Efter at have gennemført sprogskolen gik jeg i gang med at arbejde som pædagogmedhjælper. Derefter har jeg arbejdet på et plejehjem og har siden gennemført grundforløbet til social- og sundhedsuddannelser,” siger Faride og fortsætter:
”Selvom jeg elsker at arbejde med ældre mennesker, var det lidt hårdt for mig at arbejde på et plejehjem, da man der kan komme ud for, at en af beboerne mister livet på grund af alderdom eller sygdom. Det kunne jeg ikke klare at se. Derfor har jeg valgt at arbejde som pædagogmedhjælper.”

Ville være advokatsekretær
Faride er meget glad for sit job som pædagogmedhjælper, men siger at hendes største ønske er at blive advokatsekretær. ”Jeg har talt med en vejleder, som har sagt, at jeg skal blive bedre til mundtlig og skriftlig dansk, hvis jeg vil være advokatsekretær. Og det er, hvad jeg stræber efter, ” siger Faride med et glimt i øjet og fortsætter, mens hun skænker den velsmagende afghanske te:
”Det bedste ved Danmark er, at man har masser af muligheder. Man kan altid komme til at arbejde med det, man har lyst til. I Danmark er det aldrig for sent at tage en ny uddannelse eller prøve noget nyt. Jeg vil gerne udvikle mig og lære noget nyt til det sidste øjeblik af mit liv,” afslutter Faride meget forhåbningsfuldt og med et stort smil på læben.