Vilde trommerytmer høres på lang afstand på en tilsyneladende ganske almindelig lørdag i Viby Syd. Børn og voksne bevæger sig nysgerrigt tættere på lyden af African Footprints, der midt i regnen står med deres farverige skjorter og trommer, og kalder til koncert i Basen. Det er nemlig ikke en almindelig lørdag: Inde i Basens lokaler er det klassiske ensemble Lydenskab ved at gøre klar til opførelsen af ’Det fælles tredje’ – en koncert om livet i Viby Syd.

   

Salen fyldes og ind kommer Lydenskab og African Footprints i fælles trop; der er sang, dans og flagrende ghanesiske og danske flag lige indtil musikerne har sat sig til rette, og slår de første toner an fra kontrabassens dybe hulrum. Den klassiske musik smelter sammen med de afrikanske rytmer, alt imens beboere fra området træder op på scenen og bringer fortællinger fra hverdagen i Viby Syd til livs med poetiske oplæsninger. 

Siden september har Lydenskab og den danske forfatter Ursula Andkjær Olsen mødtes med lokale beboere i Viby Syd til alt fra kaffe og rundstykker med pensionistklubben i Nabohuset til leg i fritidsklubben for at indsamle fortællinger fra livet i Viby Syd. Imens Lydenskab er gået i det musikalske værksted sammen med African Footprints, har Ursula Andkjær Olsen omskrevet de mange fortællinger til små poetiske portrætter af hverdagens gang i Viby Syd. Til sammen er det blevet til koncerten ’Det fælles tredje’. Lydenskab har med ’Det fælles tredje’ ønsket at inddrage de lokale borgere med det formål at skabe en fælles kulturoplevelse, der bærer præg af den store mangfoldighed, som Viby Syd bærer præg af.

Både medlemmer af Lydenskab og African Footprints bor selv i området og udover at de i fællesskab opførte et musikalsk portræt af bydelen, arbejder de to grupper sammen om at lægge grund til en ny musikklub for børn og unge. Et samarbejde, der bygger videre på kultur og musik som et fælles tredje i Viby Syd.

’Det fælles tredje’ er støttet af Statens Kunstfond, Nordeafonden, Tuborgfonden og Aarhus Kommune.

Udvalgte digte fra beboerne:

Tekst af Nanna Clausen og fotos af Jeanne Funch Asmussen, Anne Kinch og Ard Jongsma