Når Pranee kommer ind af døren til Nabohuset, smitter hendes gode humør og glade latter af på alle i rummet – man kan simpelthen ikke undgå, at blive i godt humør af hendes selskab.

Men sådan har det ikke altid været. I over 14 år har Pranee været nødt til at tage smertestillende piller for at klare sit arbejde og hverdag med smerter i skulder, nakke og lænd. Hun har i alle disse år taget 4 smertestillende piller hver 4. time for at holde smerterne nede på et tåleligt niveau. Efter at have været sengeliggende i 14 dage, hvor hun havde så mange smerter at hun ikke kunne komme ud af sengen og måtte have andre til at hjælpe med at handle ind, kom Pranee ned i Nabohuset en dag. Her fortalte sundheds- og trivselsmedarbejder Camilla om det nye tilbud de var i gang med at søsætte.

Igennem VIADEM havde Camilla fået kontakt til en fysioterapeut studerende Elisabeth, og aftalt at hun skulle tilknyttes Nabohuset hver anden torsdag i en periode. Her var der mulighed for at beboere kunne få gratis råd og vejledning til træning, genoptræning og skader. Man kan kun sige at det har været en succes. Pranee blev skrevet op til en aftale med Elisabeth ugen efter. Til første konsultation fortæller Pranee om sine smerter, og Elisabeth viser Pranee nogle øvelser som hun skal lave for at se om det afhjælper smerterne. Øvelserne er simple og med et træningselastik, så Pranee kan lave dem derhjemme også.

Det bliver startskuddet for en ny hverdag. Pranee begynder at lave øvelserne derhjemme, har en konsultation mere med Elisabeth og for hver gang hun laver øvelserne bliver det lidt bedre. Derudover bliver hun motiveret til at begynde at bevæge sig mere igen, hun cykler hver dag lange ture til Solbjerg eller Brabrandsøerne, samtidig med at hun hver morgen laver sine øvelser. Hun kommer ned i Nabohuset for at få en snak, en kop kaffe og træning i træningslokalet.

I løbet af de første dage efter konsultationen med Elisabeth går Pranee ned på halv dosis smertestillende, og efter fire dage med træning tager Pranee ingen smertestillende piller mere. Pranee fortæller, at det føles som en sky der er lettet fra hende, efter hun ikke skal tage smertestillende hver eneste dag. Hendes humør er blevet bedre og sindet er lettet. Det har betydet meget for hende at familie, venner og Nabohusets personale har støttet hende i processen.

Nu efter Pranee er startet på arbejde, som er fysisk hårdt, mærker hun stadig ikke noget til smerterne. Før vil hun have følt en brændende fornemmelse i skulder og nakke, men det mærker hun næsten ikke noget til nu, og når hun gør – ja så finder hun træningsprogrammet frem igen.

Tekst og foto af Camilla Overgaard larsen, Sundheds- & trivselsmedarbejder i Viby Syd
Folkesundhed Aarhus