Rana og Pirzo er kommet på besøg i Nabohuset for at fortælle dels om deres forening DARIO dels om næste fællesspisning som de står for.

DARIO er en frivillig humanitær organisation, som blev stiftet i 2015, af blandt andre Rana, som er bestyrelsesformand og Pirzo, som er kasserer. Foreningen har til formål at afhjælpe analfabetisme i Afghanistan, og specielt hjælpe piger i skole.

Dette er helt modsat Ranas ungdom før 1992, da Mujahedin kom til. ”Vi gik ikke med slør, og havde almindeligt tøj på f.eks. en spadseredragt”, mindes Rana, og fremviser talrige fotos fra det ”gamle” Afghanistan. Her er smukke bygninger, butikker, turister – langt fra hvad man forbinder Afghanistan med i dag. ”Det var som I Danmark, der var f.eks kvindelige buschaufførerer og kvinder tog uddannelse på lige fod med mændene. Jeg er selv uddannet ingeniør”, fortæller Rana. Med baggrund i dette flygtede mange højtuddannede til f.eks Danmark, da restriktioner for især kvinderne blev skærpet.

Fotos fra Afghanistan before the war:

  

Det var i forbindelse med arbejdet som frivillighedskoordinator ved Røde Kors, at Rana fik ideen om DARIO for mange år siden, men først realiserede i 2015, og siden er for eksempel brugt hospitals – og skoleudstyr sendt afsted. Rana og Pirzo kommer fra henholdsvis Kandahar og Khost, og derfor valgte de at målrette indsatsen her. Pirzo er født og opvokset i Danmark, og selvom hun aldrig har været i Afghanistan brænder hun for at hjælpe piger, der har færre muligheder end hende.

Lige nu arbejder DARIO for et projekt om at bygge en Teknisk skole i Khost, og foreningen har derfor travlt med at søge midler til dette bla. ved Dansk Flygtningehjælp. Khost er valgt fordi her er forholdsvis roligt, og det ikke er Taliban-kontrolleret, hvorfor det er lettere at gøre noget for især piger. På skolen vil man i første omgang satse på syning og mad/kost. DARIO samarbejder desuden med NGO’er i området f.eks. PCBO. 

Økonomien er den største udfordring for DARIO, alt arbejde er frivilligt og ubetalt, så Rana bruger sine egne penge på f.eks. transport, derudover søger foreningen donationer. Rana har også selv skrevet 10 børnebøger til projekterne men mangler penge til udgivelse. Sidst i rækken af bøger er ”Malalas røde jakke”, som lærer børnene om demokrati, rettigheder, hygiejne og meget mere. Som et led i at rejse flere penge til DARIO deltog Rana og Pirzo også til byfesten i Viby Syd.

Som et led i arbejdet med at rejse midler har DARIO, derfor sagt ja til at stå for fællesspisningen i Basen d. 13. september, her vil hele overskuddet gå til foreningens arbejde. Og Rana og Pirzo glæder sig til at introducere afghansk mad på dagen. ”Vi vil lave Kabulipalaw (ris med rosiner og gulerod), Chapli kebab (oksekød med grøntsager), kylling med afghanske krydderier, auberginer med kød og ikke mindst Chutney (stærk dressing med chili). Til dessert er der Pirini (sød budding), så det bliver lækkert” lover Rana og Pirzo.

For flere informationer om fællesspisning se Viby Syds Facebook